lunedì 4 maggio 2009

C'era una volta Skenderbej


Questo post è un regalo.
Non si fa altro che parlare di integrazione di questi tempi, ed io sarò pure un'utopista, ma credo che l'integrazione per essere tale debba avere una partecipazione di entrambe le culture che dovrebbero desiderare integrarsi l'un l'altra. Sennò parliamo di annessione e finiamola là.
Che poi io pensi che non bisogna rimanere attaccati come una cozza allo scoglio alle proprie radici, è solo un mio pensiero e prendetelo come vi pare, io mangio tavkosi e spaghetti, e mi sento un'italiana più ricca.
Oggi voglio parlare di Gjergj Kastrioti – Skënderbeu.

Emri Skënder ose Iskander eshte versioni turk i emrit Aleksandër. Kështu qe shumë studiues emrin Skënderbej e përkthejnë si Aleksandri i Madh. Sipas legjendës trimëria dhe aftësia e tij ne artin ushtarak u shfaq herët dhe për ketë arsye turqit i vune si emrin Iskanderbej. Fakt është qe Skenderbeut i pelqeu emri qe i vunë turqit. Këtë e deshmojne shume dokumente te epokës ku ai firmoste me te dy emrat (Gjergj Kastrioti - Skenderbej). Në oborret europiane te kohes njihej me tepër me këtë emër, këtë e dëshmojnë edhe veprat e shumta mesjetare te shkruara për te (kompozitori i famshem Antonio Vivaldi, ne vitin 1718 vuri ne skenë operën "Scanderbeg") .

Skënderbeu nacque il 6 maggio nel 1405 e morì il 17 gennaio dell'anno 1468. È l'eroe nazionale albanese, la più eminente figura della storia degli albanesi.
Il nome Skander, o Iscander è la versione turca del nome Alexander. Così molti studiosi hanno tradotto il nome di Scanderbej come “Alessandro il grande”
Secondo la leggenda i turchi gli misero il nome di Iskanderbej per il suo coraggio e le sue capacità in arte militare.
Questo è dimostrato anche dai documenti dell'epoca in cui si firma con entrambi i cognomi (Gjergi Kastrioti – Skenderbej).
Nelle corti europee del tempo era più conosciuto con questo nome, e ciò è testimoniato anche nelle numerose opere scritte per il medioevo (anche il famoso compositore Vivaldi nel 1718 scrisse anche una scena di un opera “Scanderbeg”).

Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405, u morr peng nga Pushtuesit Osman që në moshë të mitur(9-vjeçare) dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë. Atje, zgjuarsia dhe shkathtësia e çuan Gjergjin në shkollën e sulltanit (icogllanëve) që përgatiste komandantë e nëpunës.

Gjiergj Kastrioti era il figlio più piccolo, l'ultimo tra 4 maschi e 5 femmine, di Kastriot Giovanni e della principessa Voisava. Si pensa che sia nato il 6 maggio del 1406 e sia stato rapito dal Conquistatore Osman quando ancora non aveva 9 anni e fu ospitato presso la corte del sultano ad Adrianopoli. Lì per la sua intelligenza e la sua destrezza il sultano gli permise di frequentare la scuola militare che preparava comandanti e soldati.

Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskender (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik. Ai nuk e harroi kurrë Atdheun e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi. Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare.

La natura gli donò un buon fisico e una buona mente. Prese il nome di Iskender (Alessandro). Dopo aver terminato la scuola, Gjergj Kastrioti (Skenderi) assunse il ruolo di capo militare nei Balcani e in Asia minore dove si distinse per il suo valore e per questo gli fu dato il titolo di bey, che significa “principe o nobile”.
Egli non dimenticò mai il suo Paese e dovette aspettare con ansia l'opportunità di fare ritorno nella terra che gli diede i natali. Con la morte del padre, egli sperava di poter fare ritorno nel suo paese, ma in realtà il sultano nominò Scanderbej per un'impresa al di fuori dal territorio albanese.

Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri ne fronit e te atit, deri në vitin kur ai u nise kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.

Ma Scanderbej non rinunciò all'idea di tornare in Albania sul trono del padre, fino a quando non lasciò l'esercito mentre combatteva contro Janosh Huniadit, in Rumelia (antico nome dell'impero ottomano).

Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare.

Il 3 novembre del 1443, due eserciti si scontrarono nelle vicinanze de Nis. L'esercito ottomano si infranse e si ritirò in preda al panico. Nel frattempo Skenderbj iniziò ad attuare il piano della rivolta insieme ai 300 cavalieri albanesi e al nipote Hamza Kastrioti, liberando Diber, dove la gente lo aspettava come liberatore. Adottò misure per rafforzare le strade da dove sarebbero potuti provenire gli ottomani, e da lì li affrontarono a Kruja. Le guarnigioni del sultano furono sconfitte e così il 28 novembre del 1443 fu recuperato il principato dei Kastrioti e sul castello di Kruja fu innalzata una bandiera con un'aquila nera a due teste.

Fjalimi i Skënderbeut nxiti frymën atdhedashëse. Kryengritja çlirimtare u bë e përgjithshme. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e kësaj zone.

Tenne un discorso incitando lo spirito patriottico. La liberazione da parte dei ribelli divenne generale, e nel mese di dicembre il centro e il nord dell'Albania era stato liberato dalle forze ottomane.

Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës.Ai u martua me te bijen e Gjergj Arianitit per te forcuar lidhjet e tij me principatat e tjera.

Skenderbej fu l'organizzatore dell'assemblea degli Aerberit e fu eletto capo della lega albanese a lezhe. Infine sposò la figlia di Gjergj Arianitit per rafforzare i legami con gli altri principati.

Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë. Vdiq me 17 Janar 1468 në Lezhë.

Skanderbej morì di malaria il 17 gennaio del 1468 mentre si teneva un'assemblea dove erano stati invitati tutti i principi albanesi.

I mbuluar me lavdi, ai u varros në Lezhë. Shqiptarët humbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht. E shoqja me të birin emigruan, sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare, për në Itali.

Fu sepolto con tutti gli onori.
Gli albanesi persero la loro guida che li aveva condotti per venticinque anni, mentre la moglie e il figlio si rifugiarono in Italia per sfuggire ai turchi.

Shume njerez mund te pyesin. Pse Skenderbeu, ne perkrenoren e tij e ka mbajtur dhien apo delen. Ekzistojn shume thenje por e verteta qendron sepse pasi qe Skenderbeu i versuli naten nje tub te medha delesh ndoshta me qindra mijera dele dhe mbi kokat e tyre e ka vendosur nga nje qiri ateher osmanet filluan te iknin duke menduar se ata jane njerez. Kjo eshte vetem nje legjende. Ekziston gjithashtu dhe ideja se kete perkrenare e ka mbajtur edhe per nder te Pirros se Epirit, pasi edhe ai ka mbajt po te njejten perkrenare. Kjo i pergjigjet se vertetes, pse edhe mbreter te tjere ilire si Aleksandri i Madh mbante perkrenare me brire dashi.

Molte persone potrebbero chiedersi come mai Skernderbej portasse un elmo con una testa di capra o di pecora. Vi sono varie leggende ma non è stata trovata ancora la verità a proposito. Una di queste è che portasse l'elmo in onore di Pirro re dell'Epiro (che tra l'altro era albanese), che portava lo stesso elmo. Questo risponde a verità, anche se secondo altri, sarebbe stato in onore di Alessandro magno, il greco, che portava corna da ariete.

Non finirò tutta la storia, nella speranza che qualcuno di voi, vada a cercare su Wikipedia (c'è la voce in italiano, non preoccupatevi) qualche notizia in più, come magari i rapporti col vaticano, o col regno di Napoli, così quando uscirà il film di Skenderbej, l'anno prossimo, perché sappiatelo, ci hanno fatto un film, potrete essere adeguatamente informati su tutta l'epica che lo riguarda.

foto di pappaJack - licenza

Nessun commento: